Bilete de teatru pe ultima sută de metri: Un cadou sau o gafă?
Elena a fost întotdeauna genul de persoană care aprecia gândul din spatele fiecărui cadou. Fie că era vorba de un simplu card făcut manual sau de o petrecere surpriză elaborată, ea găsea bucurie în faptul că cineva s-a gândit la ea. Așadar, când a descoperit două bilete de teatru în cutia poștală pentru un spectacol care urma să înceapă în doar două ore, reacția ei inițială a fost un amestec de surpriză și confuzie.
Biletele erau de la Ion, un prieten pe care îl cunoștea de pe vremea facultății. Ion era întruchiparea spontaneității; viața lui era o serie de decizii pe moment și planuri de ultimă oră. Deși Elena admira spiritul lui liber, acesta adesea intra în conflict cu propria ei nevoie de structură și pregătire.
Ținând biletele în mână, o parte din ea voia să îmbrățișeze aventura pe care Ion i-o propusese. Spectacolul era o piesă de teatru aclamată de critici pe care ea menționase că vrea să o vadă cu luni în urmă. Ion și-a amintit, și acest gând i-a încălzit inima. Totuși, realitatea situației ei actuale i-a temperat rapid entuziasmul.
Elena a aruncat o privire la ceas și apoi la grămada de muncă de pe birou. Plănuise să-și petreacă seara recuperând proiecte pentru serviciu, nu mergând la un spectacol de teatru cu abia vreo notificare. Gândul de a-și reorganiza planurile, de a decide ce să poarte și de a ajunge la teatru la timp părea copleșitor.
A luat telefonul și a format numărul lui Ion, sperând să-i transmită aprecierea pentru gest, în timp ce-i explica de ce nu putea să ajungă. Dar Ion nu a răspuns. A încercat să-i sune pe Ariadna și pe Rebeca, gândindu-se că poate ele ar putea să-i ia locul, dar niciuna nu era disponibilă cu atât de puțin timp înainte.
Simțind un amestec de frustrare și vinovăție, Elena s-a așezat și a încercat să lucreze, dar concentrarea ei era distrusă. Biletele o priveau fix, un constant memento al serii care ar fi putut fi. Nu putea să scape de sentimentul că pierdea o experiență grozavă, totul din cauza incapacității ei de a se adapta la situații neașteptate.
Ora spectacolului a venit și a trecut, și odată cu ea, oportunitatea de a se bucura de ce ar fi putut fi o noapte memorabilă. Elena nu a putut să nu simtă un sentiment de pierdere, nu doar pentru spectacolul ratat, dar și pentru realizarea că prietenia ei cu Ion ar putea fi mai tensionată decât crezuse. Ideea lui despre un cadou perfect nu se alinia cu realitatea ei, și lipsa de înțelegere de ambele părți a lăsat un gol greu de umplut.
Pe măsură ce noaptea se apropia de sfârșit, Elena a reflectat asupra evenimentelor. A apreciat încercarea lui Ion de a o surprinde, dar execuția a fost departe de a fi perfectă. Un cadou, și-a dat seama, este mai mult decât doar obiectul sau experiența în sine; este despre a cunoaște suficient de bine destinatarul pentru a înțelege cum ar primi acesta cadoul. În acest caz, biletele de teatru pe ultima sută de metri au fost mai mult o gafă decât un gest gândit, subliniind diferențele dintre doi prieteni în loc să-i apropie.