Rugăciunea care mi-a salvat familia: O poveste despre credință, disperare și iertare
— Nu mai are mult, Irina! Trebuie să te împaci cu ideea! vocea mamei răsuna în bucătăria rece, în timp ce eu stăteam cu mâinile încleștate pe marginea mesei. Era trecut de miezul nopții, iar afară ningea ca-n povești, dar în sufletul meu era furtună. Bunica Elena, cea care mă crescuse și-mi ștersese genunchii juliți, era la spital, conectată la aparate. Doctorii nu ne dădeau speranțe. Mama și fratele meu, Vlad, se certau de ore întregi despre cine ar fi trebuit să observe mai devreme că bunica nu se simte bine.
— Dacă nu ai fi fost atât de ocupată cu serviciul tău, poate ai fi văzut că mama nu mai mănâncă! a izbucnit Vlad, trântind o cană pe masă.
— Și tu? Tu unde ai fost? La bere cu prietenii tăi? a replicat mama, cu ochii roșii de plâns.
M-am ridicat brusc și am ieșit pe hol. Am simțit că mă sufoc. Îmi venea să urlu, să dau vina pe oricine, dar mai ales pe Dumnezeu. Cum putea să ni-o ia pe bunica? De ce tocmai acum, când aveam atâta nevoie de ea?
Am intrat în camera mea și m-am prăbușit în genunchi lângă pat. Nu mai făcusem asta de ani buni. Rugăciunea era ceva ce făceam mecanic în copilărie, la insistențele bunicii. Acum însă, cu lacrimile șiroind pe obraji, am început să vorbesc cu Dumnezeu ca și cum ar fi fost singurul care mă putea auzi:
— Doamne, dacă mă auzi… Nu știu ce să fac. Mi-e frică. Nu vreau să o pierd pe bunica. Ajută-mă să fiu puternică. Ajută-ne pe toți să trecem peste asta.
În noaptea aceea nu am dormit deloc. Am stat cu ochii la tavan, ascultând cum vântul lovește geamurile și cum mama plânge încet în camera ei. Dimineața am mers la spital. Holurile miroseau a dezinfectant și a disperare. Am găsit-o pe bunica întinsă în pat, palidă ca zăpada de afară. M-a privit cu ochii ei albaștri, obosiți.
— Irina… nu plânge, draga mea… a șoptit ea, abia auzită.
Am luat-o de mână și am început să-i spun rugăciunea „Tatăl nostru”, așa cum mă învățase ea când eram mică. În timp ce rosteam fiecare cuvânt, simțeam cum o liniște ciudată îmi umple sufletul. Parcă timpul se oprise.
În zilele următoare, familia noastră s-a destrămat și s-a reconstruit de zeci de ori. Mama și Vlad nu-și vorbeau decât prin mine. Tata era plecat la muncă în Italia și nu putea veni acasă. Fiecare dintre noi purta o vină mută, un regret nespus.
Într-o seară, când am ajuns acasă de la spital, Vlad stătea pe balcon cu o sticlă de bere în mână.
— Crezi că Dumnezeu chiar ne ascultă? m-a întrebat el brusc.
— Nu știu… Dar eu simt că rugându-mă nu mai sunt singură.
A oftat și s-a uitat la cerul plin de stele.
— Poate ar trebui să încerc și eu…
În acea noapte ne-am adunat toți trei în jurul mesei din bucătărie. Mama a început să plângă din nou.
— Mi-e teamă că dacă moare mama voastră, n-o să mai fim niciodată o familie…
Am luat-o de mână și i-am spus:
— Hai să ne rugăm împreună. Pentru ea. Pentru noi.
A fost pentru prima dată după mulți ani când am simțit că suntem din nou uniți. Am spus fiecare câte o rugăciune simplă, cu voce tremurată. Nu s-a întâmplat nicio minune peste noapte, dar parcă povara s-a mai ușurat.
După o săptămână de agonie, bunica a început să-și revină încet-încet. Doctorii nu-și explicau cum de a trecut peste criză. Noi știam însă: credința și dragostea ne-au ținut împreună.
Când am adus-o acasă, slăbită dar zâmbitoare, mama a îmbrățișat-o strâns și i-a șoptit:
— Iartă-mă că n-am fost mai atentă…
Bunica a zâmbit blând:
— Iertarea e cel mai mare dar pe care ni-l putem face unii altora.
Acum, când privesc în urmă la acele zile cumplite, știu că fără rugăciune și fără credință ne-am fi pierdut cu totul. Poate că Dumnezeu nu răspunde mereu așa cum vrem noi, dar ne dă puterea să mergem mai departe.
Mă întreb adesea: câți dintre noi uităm să ne rugăm până când viața ne pune la pământ? Și dacă am avea curajul să ne deschidem sufletul mai des — oare câte familii s-ar vindeca?