„În sfârșit înțeleg de ce m-a prezentat mamei sale în ziua nunții noastre”: Soțul meu crede că nu o respect pe mama lui

Trebuia să fie cea mai fericită zi din viața mea, ziua în care m-am căsătorit cu Matei. Totuși, a fost și ziua în care am întâlnit-o pentru prima dată pe Rodica, mama lui. Privind în urmă, realizez că reticența lui Matei de a ne prezenta mai devreme ar fi trebuit să fie un semnal de alarmă.

Matei și cu mine ne-am întâlnit într-o cafenea cochetă din centrul Bucureștiului. Relația noastră a înflorit rapid, plină de conversații profunde, râsete și vise comune. El vorbea des despre mama sa, Rodica, descriind-o ca pe o văduvă iubitoare, deși puțin autoritară, care și-a dedicat viața creșterii lui după ce tatăl său a decedat. Eram nerăbdătoare să o întâlnesc, sperând să formăm o legătură înainte de a ne căsători.

Pe măsură ce se apropia ziua nunții, am sugerat să o vizităm pe Rodica. De fiecare dată, Matei găsea o scuză. Ea vizita prieteni, era bolnavă, era prea ocupată. Am fost dezamăgită, dar am decis să mă concentrez pe aspectele pozitive ale relației noastre.

Ziua nunții a sosit, și odată cu ea, prima mea întâlnire cu Rodica. Era elegantă, comportamentul ei compus, zâmbetul ei puțin prea exersat. Am încercat să o îmbrățișez, dar s-a încordat. Pe tot parcursul zilei, răceala ei a fost palpabilă. Am încercat să o implic în conversație, complimentând-o pentru fiul pe care l-a crescut, încercând să pun punți între noi. Fiecare efort a fost întâmpinat cu răspunsuri scurte sau aprobări politicoase.

Pe măsură ce lunile au trecut, relația nu s-a îmbunătățit. Am invitat-o pe Rodica la cine, i-am trimis mesaje la ocazii speciale și am încercat să o implic în viața noastră. Dar fiecare interacțiune părea forțată. Matei părea să nu observe tensiunea, asigurându-mă că așa este ea și că în timp se va încălzi.

Prima noastră aniversare se apropia când adevărul a ieșit la iveală. În timpul unei vizite rare la noi acasă, Rodica l-a scuzat pe Matei pentru a vorbi cu mine în privat. Cuvintele ei au fost ascuțite și directe. „Claudia, știu că ai încercat, dar trebuie să înțelegi, nu am vrut niciodată ca Matei să se căsătorească cu tine. Nu ești genul de femeie pe care mi l-am imaginat pentru fiul meu. Ești prea independentă, prea orientată către carieră. Speram că va alege pe cineva mai… tradițională.”

Am fost uluită. Lacrimile mi-au umplut ochii, nu doar din cauza cuvintelor ei, ci și din realizarea că Matei poate împărtășise aceste sentimente cu ea, că m-a ținut departe de Rodica pentru că știa cum se simte ea.

Conversația cu Rodica a aruncat o umbră lungă asupra căsătoriei noastre. Încercările lui Matei de a media au părut goale. Voia să fiu mai înțelegătoare, să respect vederile învechite ale mamei sale. Dar cum aș putea respecta pe cineva care mă disprețuiește în mod fundamental?

Relația noastră a devenit mai rece pe măsură ce influența Rodicai asupra lui Matei devenea mai evidentă. Discuțiile despre începerea unei familii, despre viitorul nostru, erau umbrite de așteptările Rodicai și incapacitatea lui Matei de a stabili limite.

Pe măsură ce scriu aceste rânduri, prima noastră aniversare este doar peste o săptămână, și bucuria care ar trebui să însoțească un astfel de reper lipsește. Îl iubesc pe Matei, dar mă tem că umbra Rodicai poate fi prea lungă, influența ei asupra lui prea puternică. Poate că unele relații sunt pur și simplu prea tensionate pentru a fi reparate, nu din cauza a ceea ce se spune, ci din cauza a ceea ce este susținut în tăcere.