Fericirea în tăcere: Povestea mamei mele și a alegerilor care ne-au schimbat viața
— Mama, iar porți puloverul ăsta vechi? Am ridicat vocea fără să vreau, cu mâinile strânse pe marginea mesei din bucătărie. Era ora șapte dimineața, iar aburii ceaiului se ridicau leneși între noi. Mama, cu ochii ei blânzi, dar încăpățânați, a zâmbit ușor și a tras de mânecile puloverului gri, scămoșat și cu un mic petic la cot.
— Fericirea iubește tăcerea, Ilinca, mi-a răspuns ea calm, ca și cum ar fi recitat o poezie pe care doar ea o înțelegea.
M-am simțit ca un copil mic, certat pe nedrept. Aveam 28 de ani și încă nu reușeam să pătrund zidul acesta invizibil pe care mama îl ridicase între ea și lume. În dulapul ei stăteau cuminți rochii noi, bluze cu eticheta încă prinsă de nasturi, paltoane elegante pe care i le cumpărasem cu greu din salariul meu de profesoară. Dar ea alegea mereu aceleași haine vechi, aceleași pantofi tociți, același fular de lână împletit de bunica.
Tata nu mai spunea nimic de ani buni. După ce s-a pensionat, s-a retras în atelierul lui de tâmplărie din curte și rareori mai ieșea la masă cu noi. Fratele meu, Radu, plecase la Cluj și nu mai venea acasă decât de sărbători. Eu rămăsesem singura care încerca să o smulgă pe mama din lumea ei tăcută.
În acea dimineață am decis că trebuie să aflu adevărul. Am urmărit-o toată ziua cu privirea: cum spăla vasele cu mâinile goale, deși avea mănuși noi sub chiuvetă; cum ieșea la piață cu aceeași sacoșă veche, refuzând să folosească plasele colorate pe care i le adusesem de la București.
Seara, când am adunat curaj, am intrat în camera ei. Era aplecată peste lada cu haine vechi, mângâind un șal ponosit.
— Mamă, te rog… Spune-mi de ce faci asta? De ce nu vrei să te bucuri de lucrurile frumoase?
A oftat adânc și m-a privit lung.
— Ilinca, tu crezi că fericirea stă în lucruri noi? Eu am avut tot ce mi-am dorit când eram tânără. Rochii scumpe, pantofi lucioși… Dar atunci nu eram fericită. Eram mereu obosită să țin pasul cu ceilalți, să nu fiu judecată. Acum… mă simt liberă.
Nu am înțeles atunci. M-am simțit rănită, ca și cum refuza cadourile mele din răutate. Am plecat trântind ușa.
Zilele au trecut greu. Mama continua să-și trăiască viața după propriile reguli. Vecinele șușoteau pe la colțuri: „Săraca doamna Maria, uite cum a ajuns… Copiii ei sunt oameni realizați și ea umblă ca o cerșetoare.” Mă durea fiecare vorbă aruncată peste gard.
Într-o duminică, la masă, tata a spart tăcerea:
— Las-o în pace, Ilinca. Fiecare om are dreptul să fie fericit cum vrea el.
— Dar tata, nu vezi că lumea râde de noi? Că spun că nu avem grijă de ea?
A dat din umeri și a privit pe fereastră.
— Lumea va găsi mereu ceva de spus. Important e ce simțim noi aici, în casă.
Am rămas singură cu gândurile mele. În acea noapte am visat-o pe mama tânără, îmbrăcată elegant, dansând la o petrecere. Avea ochii triști și zâmbea forțat. M-am trezit plângând.
A doua zi am găsit curajul să vorbesc din nou cu ea.
— Mamă, spune-mi adevărul. Ce s-a întâmplat atunci? De ce ai renunțat la tot?
S-a așezat lângă mine pe pat și mi-a povestit pentru prima dată despre tinerețea ei. Despre presiunea de a fi mereu „perfectă”, despre invidia prietenelor, despre certurile cu bunica pentru fiecare rochie nouă cumpărată din banii casei. Despre cât de singură se simțea printre oameni care o judecau doar după aparențe.
— Când am rămas însărcinată cu tine, am promis că nu o să mai trăiesc pentru alții. Am vrut să-ți arăt că fericirea nu vine din ceea ce porți sau ce ai în dulap. Vine din liniștea sufletului.
Am plâns împreună mult timp în acea seară. Pentru prima dată am simțit că o înțeleg puțin mai bine.
Dar conflictele nu au dispărut. Radu a venit acasă de Crăciun și a izbucnit când a văzut-o pe mama îmbrăcată la fel ca acum zece ani.
— Mamă, te rog! Nu vrei să arăți bine măcar azi? Pentru noi?
Mama l-a privit blând:
— Pentru voi sunt mereu frumoasă.
Radu a plecat trântind ușa. Tata a oftat adânc și s-a retras în atelier.
Am rămas singure la masă. Mama mi-a luat mâna și mi-a spus:
— Nu vreau să vă fac de rușine. Dar nici nu pot trăi altfel decât simt eu că e bine.
Am început să privesc altfel lucrurile. Să observ cât de liniștită era mama când cosea la lumina lămpii sau când citea o carte veche în fotoliul ponosit din sufragerie. Am început să-i admir curajul de a fi ea însăși într-o lume care cere mereu mai mult.
Dar întrebările nu-mi dau pace nici azi: Oare cât de mult ar trebui să ne pese de părerea celorlalți? Oare sacrificiul pentru liniștea sufletului merită prețul conflictelor din familie?