Ziua în care am înțeles că fiul meu nu mă ascultă
— Vlad, te rog să nu mai arunci cu mâncare! am strigat, încercând să-mi stăpânesc vocea care tremura de nervi și oboseală. Cartofii piure zburau ca niște proiectile pe fața proaspăt vopsită a bucătăriei, iar soțul meu, Radu, încerca să-l prindă pe cel mic de mână, fără prea mult succes.
— Nu vreau! Nu vreau să mănânc! urlă Vlad, cu ochii mari și umezi, fixându-mă cu o încăpățânare care mă făcea să mă simt mică și neputincioasă. Avea doar cinci ani, dar uneori părea că toată energia universului se concentra în trupul lui firav.
— Vlad, te rog frumos… hai să vorbim ca oamenii mari. Uite, dacă nu-ți place piureul, spune-mi ce vrei să mănânci. Dar nu mai arunca cu el! încercam eu să negociez, simțind privirea dezaprobatoare a soacrei mele, doamna Lidia, care stătea la masă cu noi în acea seară.
— Pe vremea mea, copiii nu făceau așa! șuieră ea printre dinți. Un copil obraznic era pus la punct imediat. Prea multă libertate strică!
M-am simțit rușinată și vinovată. Poate că avea dreptate. Poate că eram prea blândă. Poate că Vlad avea nevoie de reguli mai clare. Dar cum să-i explici unui copil de cinci ani ce înseamnă limitele fără să-i frângi spiritul?
Radu oftă și se ridică de la masă.
— Lasă-l, Irina. O să-i treacă. E obosit. Toți copiii fac așa la vârsta asta.
— Nu toți! interveni Lidia, cu voce tăioasă. Pe Andreea n-ai văzut-o niciodată să facă așa ceva!
Andreea era verișoara lui Vlad, fetița perfectă a cumnatei mele. Mereu curată, mereu politicoasă, mereu ascultătoare. M-am simțit din nou mică.
După cină, am rămas singură în bucătărie, spălând vasele cu mișcări mecanice. Lacrimile mi se prelingeau pe obraji fără să le pot opri. De ce nu mă ascultă copilul meu? Unde am greșit? Oare sunt o mamă rea?
Noaptea aceea a fost una albă. Vlad s-a trezit de câteva ori plângând și cerând apă sau îmbrățișări. M-am așezat lângă el în pat și i-am mângâiat părul ud de transpirație.
— Mami… tu mă iubești chiar dacă sunt rău? m-a întrebat el cu o voce stinsă.
Inima mi s-a strâns ca într-o menghină.
— Te iubesc mereu, puiule. Dar nu-mi place când arunci cu mâncare sau când țipi la noi. Putem găsi o cale să ne înțelegem?
A dat din cap că da și s-a lipit de mine ca un pui de pisică.
A doua zi dimineață am decis să vorbesc cu Radu.
— Trebuie să facem ceva. Nu mai pot așa. Simt că pierd controlul și nu vreau ca Vlad să crească fără reguli.
— Irina, nu exagera. E doar o fază. Dar dacă vrei, putem încerca ceva nou. Poate îl ducem la un psiholog pentru copii? Sau citim împreună despre parenting…
Am acceptat ideea cu jumătate de gură. În sufletul meu simțeam că problema nu era doar la Vlad, ci și la noi — la felul în care reacționam la crizele lui, la lipsa noastră de răbdare sau la presiunea pusă de familie.
Am început să citesc articole despre limite sănătoase și comunicare non-violentă. Am descoperit că mulți părinți din România trec prin aceleași probleme: lipsa timpului, stresul financiar, presiunea socială de a avea copii „perfecți”.
Într-o seară ploioasă de aprilie, după o zi grea la serviciu, am ajuns acasă și l-am găsit pe Vlad desenând pe pereți cu carioci verzi.
— Vlad! Ce faci acolo?! am țipat fără să mă pot controla.
S-a uitat la mine speriat și a început să plângă.
M-am oprit brusc. Mi-am dat seama că reacția mea nu făcea decât să-i confirme frica: că dragostea mea depinde de comportamentul lui.
M-am așezat lângă el pe podea.
— Hai să vorbim despre ce s-a întâmplat. De ce ai desenat pe perete?
— Am vrut să-ți arăt cât de mult te iubesc… Uite, ți-am desenat o inimioară!
Am izbucnit în plâns și l-am strâns tare în brațe.
În acea clipă am înțeles: Vlad nu avea nevoie doar de reguli; avea nevoie de conectare, de atenție reală, de acceptare necondiționată.
Am început să stabilim împreună regulile casei: „Nu desenăm pe pereți”, „Nu aruncăm cu mâncare”, „Spunem ce simțim fără să țipăm”. Am făcut un tabel colorat pe frigider și l-am implicat pe Vlad în tot procesul.
Au urmat luni cu suișuri și coborâșuri: crize de furie, momente de apropiere, discuții lungi cu Radu despre cum ne simțim ca părinți. Am mers chiar și la câteva ședințe de consiliere familială.
Soacra mea nu a fost niciodată complet de acord cu metodele noastre moderne.
— Prea mult psiholog strică! Copilul trebuie să știe cine e șeful!
Dar eu am ales să merg pe drumul meu. Am început să mă iert pentru greșelile mele și să-l privesc pe Vlad ca pe un omuleț care are nevoie să fie văzut și auzit.
Într-o zi, după o ceartă între mine și Radu despre bani — alt subiect sensibil — Vlad a venit la noi cu două desene: unul cu trei inimi unite și unul cu trei fețe triste.
— Vreau să fim fericiți toți trei… Nu-mi place când vă certați!
Atunci am realizat cât de mult contează exemplul nostru pentru el. Cât de mult absoarbe din tensiunile noastre nespuse.
Acum Vlad are șase ani și încă mai avem zile grele. Dar am învățat împreună ce înseamnă respectul: nu doar pentru reguli, ci și pentru emoțiile fiecăruia dintre noi.
Mă întreb adesea: oare câți dintre noi ne ascultăm cu adevărat copiii? Și câți dintre noi avem curajul să ne ascultăm pe noi înșine?