Casa dintre noi: „Am nevoie de spațiu, mamă!” – O împăcare între generații
— Nu mai pot, mamă! Nu mai pot să respir în casa asta! am urlat, cu lacrimile șiroindu-mi pe obraji, în timp ce mama mă privea încremenită, cu mâinile strânse pe marginea mesei din bucătărie. Era o seară de aprilie, iar ploaia bătea în geamuri ca și cum ar fi vrut să-mi acompanieze revolta.
Mama, Lidia, nu a spus nimic. Doar m-a privit cu ochii ei verzi, aceiași ochi care mă urmăreau mereu, fie că era vorba de temele la matematică sau de felul în care îmi pieptănam părul. Tata nu era acasă, ca de obicei. El lucra la firmă până târziu și rareori intervenea în certurile noastre.
Am crescut într-un apartament mare din București, cu mobila perfect lustruită și rafturi pline de cărți pe care nu aveam voie să le ating fără permisiune. Colegele mele mă invidiau pentru hainele scumpe și vacanțele la munte, dar nimeni nu știa că fiecare pas al meu era supravegheat, fiecare decizie analizată la sânge.
— Nu înțelegi că vreau doar să-ți fie bine? a murmurat mama, vocea ei tremurând între furie și disperare.
— Nu! Nu vreau să-mi fie bine așa! Vreau să trăiesc! Să greșesc! Să ies cu prietenii fără să-mi verifici telefonul!
A urmat o tăcere apăsătoare. Am fugit în camera mea, trântind ușa. M-am prăbușit pe pat și am plâns până am adormit. În noaptea aceea am visat că eram într-o pădure, alergam și nu mă urmărea nimeni. M-am trezit cu dorința arzătoare de a evada.
A doua zi, la liceu, i-am povestit totul Laurei, singura mea prietenă adevărată.
— De ce nu pleci? m-a întrebat ea, simplu.
— Unde să mă duc? N-am bani, n-am nimic al meu…
— Ai 18 ani. Poți încerca să-ți găsești un job. Poate la o cafenea sau la librăria aia mică de lângă parc.
Mi-a rămas gândul la vorbele ei toată ziua. Seara, când am ajuns acasă, mama mă aștepta cu cina caldă și privirea aceea care încerca să citească totul dintr-o dată.
— Ai mâncat azi? Ai dormit destul? Ai făcut temele?
Am simțit cum mă sufoc din nou. Am lăsat farfuria neatinsă și am ieșit pe balcon. Bucureștiul era gri și umed, dar pentru prima dată mi s-a părut că libertatea e undeva acolo, printre luminile orașului.
În următoarele săptămâni am început să caut joburi pe ascuns. Am găsit un anunț la librăria de lângă parc și m-am dus la interviu fără să-i spun mamei. Doamna Mariana, proprietara librăriei, m-a privit lung.
— Ai mai lucrat undeva?
— Nu, dar iubesc cărțile. Și vreau să fiu independentă.
A zâmbit trist.
— Știu cum e să vrei să-ți iei zborul. Te angajez part-time. Dar să nu-ți neglijezi școala.
Când i-am spus mamei că am un job, a izbucnit.
— Cum adică ai un job? Cine ți-a dat voie? Ce o să spună lumea?
— Nu-mi pasă ce spune lumea! Vreau să fiu eu însămi!
A urmat cea mai urâtă ceartă dintre noi. Mama a plâns, a țipat că o dezamăgesc, că nu știe unde a greșit cu mine. Eu am țipat că nu sunt păpușa ei și că vreau să plec de acasă.
În seara aceea mi-am făcut bagajul și am dormit la Laura. Mama m-a sunat de zeci de ori, dar nu am răspuns. Am stat la Laura două zile, timp în care am simțit pentru prima dată ce înseamnă liniștea. Dar liniștea aceea era ciudată; îmi lipsea ceva din haosul casei mele.
A treia zi m-am întors acasă. Mama era pe canapea, cu ochii umflați de plâns.
— Nu vreau să te pierd… a șoptit ea când m-a văzut.
M-am așezat lângă ea și pentru prima dată am vorbit ca două femei, nu ca mamă și fiică. I-am spus cât de greu mi-a fost mereu să trăiesc după regulile ei, cât de mult mi-am dorit să fiu văzută ca o persoană întreagă, nu doar ca „fata perfectă”.
Ea mi-a povestit despre copilăria ei în satul din Moldova, despre frica de sărăcie și rușinea care o urmărea dacă nu era „ca lumea”. Mi-a spus că tot ce a făcut a fost din dragoste, dar că nu știe altfel.
Am plâns amândouă mult timp. Apoi am început să negociem: eu aveam voie să lucrez part-time dacă nu-mi neglijam școala; ea promitea să nu-mi mai verifice telefonul fără permisiune.
Nu a fost ușor. Au urmat luni de adaptare, certuri mici și împăcări lente. Tata a început și el să fie mai prezent; uneori stăm toți trei la masă și vorbim despre orice altceva decât note sau viitor.
Acum am 20 de ani și încă locuiesc acasă, dar spațiul dintre mine și mama s-a transformat: nu mai e o barieră rece, ci un pod construit din răbdare și ascultare reciprocă.
Mă întreb uneori: câte familii trăiesc aceeași poveste fără să-și dea voie să vorbească sincer? Oare câți copii și câți părinți ar putea fi mai fericiți dacă ar avea curajul să-și spună adevărul?