Casa dintre două lumi: Povestea mea despre iubire, prejudecăți și alegeri
— Nu vreau să mai aud nicio vorbă despre fata lor și băiatul nostru! am izbucnit într-o seară, trântind ușa bucătăriei. Mama s-a uitat la mine cu ochii mari, surprinsă de tonul meu. Tata, ca de obicei, a tăcut, dar știam că ascultă totul cu atenție.
Așa a început totul. Aveam 32 de ani, doi copii minunați și o căsnicie pe care mulți o invidiau. Eu, Oana, și soțul meu, Radu, ne-am cunoscut în liceu, la balul bobocilor. Părinții mei mi-au spus mereu: „O să ai timp destul pentru băieți, nu te grăbi!” Dar viața nu ține cont de planuri. Ne-am îndrăgostit nebunește și, după facultate, ne-am întors în satul nostru din județul Bacău.
Când am decis să construim o casă lângă părinții mei, am crezut că facem un lucru bun pentru familie. Dar nu am anticipat ce avea să urmeze. Vecinii noștri, familia Popescu, aveau o fată de vârsta băiatului nostru cel mare, Vlad. De la prima lopată de pământ săpată pentru fundație, au început zvonurile.
— Auzi, Oana, am auzit că faceți casa asta pentru Vlad și Andreea! mi-a spus într-o zi tanti Mariana, vecina de peste drum, cu un zâmbet șiret.
Am râs atunci, crezând că e doar o glumă. Dar gluma s-a transformat rapid în bârfă. La magazinul din sat, la biserică, chiar și la ședințele cu părinții de la școală, toată lumea șușotea despre „planul nostru secret”.
Radu încerca să mă liniștească:
— Lasă-i să vorbească! Noi știm adevărul.
Dar adevărul era că presiunea devenea insuportabilă. Vlad avea doar 14 ani și deja era privit ca „viitorul ginere” al familiei Popescu. Andreea era o fată cuminte, dar timidă, iar mama ei făcea tot posibilul să-i apropie.
Într-o seară, după ce copiii s-au culcat, Radu mi-a spus:
— Oana, trebuie să vorbim cu Vlad. Să nu creadă că are vreo obligație față de Andreea sau față de sat.
M-am așezat lângă Vlad pe patul lui:
— Vlad, vreau să știi că tu alegi cu cine vrei să fii. Nu contează ce zic oamenii.
El s-a uitat la mine mirat:
— Mamă, eu nici nu mă gândesc la fete acum! Vreau doar să joc fotbal cu băieții.
Am simțit cum mi se rupe inima pentru el. Copilul meu era prins într-o poveste care nu-i aparținea.
În același timp, relația mea cu mama a început să se deterioreze. Ea era mândră că „familia noastră e respectată în sat” și nu vedea nimic rău în zvonuri.
— Oana, dacă lumea vorbește, înseamnă că suntem importanți! spunea ea.
Eu însă simțeam că pierd controlul asupra propriei vieți.
Când Andreea a venit plângând la noi acasă pentru că niște colegi au râs de ea la școală („Uite-o pe mireasa lui Vlad!”), am decis că trebuie să fac ceva. Am mers la directoarea școlii și am cerut să se discute despre bullying și respect.
— Doamnă Oana, știți cum e la sat… Oamenii vorbesc! mi-a spus directoarea ridicând din umeri.
Am plecat acasă cu un gust amar. În acea noapte nu am putut dormi. M-am întrebat dacă nu cumva am greșit întorcându-ne în sat. Dacă nu cumva le-am făcut rău copiilor mei doar pentru că am vrut să fim aproape de părinți.
Radu a încercat să mă liniștească:
— Oana, nu putem controla gura lumii. Dar putem fi alături de copiii noștri și să-i învățăm să fie puternici.
Dar presiunea socială a continuat să crească. Într-o zi, Vlad a venit acasă furios:
— Nu mai vreau să merg la școală! Toți râd de mine!
Atunci am izbucnit. Am mers direct la familia Popescu:
— Vreau să lămurim ceva: copiii noștri nu sunt obligați să fie împreună doar pentru că noi suntem vecini!
Doamna Popescu s-a uitat la mine ofensată:
— Dar ce are dacă ar fi? Ar fi o familie frumoasă!
Am plecat plângând. M-am simțit neputincioasă și singură. Satul care odinioară mi se părea cald și primitor devenise o colivie sufocantă.
Într-o seară, după ce copiii au adormit, m-am uitat la Radu:
— Crezi că am greșit? Crezi că ar trebui să plecăm din sat?
El m-a luat în brațe:
— Nu contează unde suntem. Contează să fim împreună și să ne apărăm copiii.
Au trecut luni până când zvonurile s-au mai potolit. Vlad și Andreea au rămas prieteni buni, dar fiecare și-a văzut de drumul lui. Eu am învățat cât de greu e să lupți cu prejudecățile și cât de mult rău pot face vorbele aruncate la întâmplare.
Acum stau pe prispa casei și mă uit la copiii mei jucându-se în curte. Mă întreb: oare cât de mult ne influențează viața gura lumii? Și cât curaj trebuie să ai ca să-ți aperi familia împotriva propriului sat?