Vizita Neanunțată: Lecția Iertării și Înțelegerii
— Nu pot să cred că iar ai uitat să cumperi pâine! a izbucnit Lidia, mama soțului meu, imediat ce a intrat pe ușă, udă leoarcă de la ploaie, fără să bată sau să sune înainte. M-am oprit din spălatul vaselor, cu mâinile tremurând ușor. Era a treia oară luna asta când venea pe nepusă masă și, de fiecare dată, găsea ceva de criticat.
— Bună ziua, Lidia. Nu știam că vii… am spus încercând să-mi păstrez calmul, dar vocea mi-a trădat iritarea.
— Niciodată nu știi nimic, Mara! Dacă nu vin eu să văd ce se întâmplă, cine știe cum trăiți aici! a continuat ea, aruncându-și umbrela pe hol și privindu-mă cu acea privire tăioasă pe care o cunoșteam prea bine.
Soțul meu, Vlad, era la serviciu. Copiii erau la școală. Eram doar eu și ea, două femei care nu reușiseră niciodată să se înțeleagă cu adevărat. M-am simțit din nou ca o adolescentă certată pe nedrept, deși aveam deja treizeci și patru de ani.
— Lidia, te rog… Nu e nevoie să ridici tonul. Dacă ai nevoie de ceva, spune-mi, am încercat eu să detensionez atmosfera.
Ea s-a uitat la mine lung, apoi a început să inspecteze bucătăria. A deschis frigiderul, a oftat teatral când a văzut că nu era supă de pui și a început să vorbească despre cum „pe vremea ei” totul era altfel.
— Vlad era mereu curat, mânca sănătos… Acum nu știu ce-i dai tu aici! Și copiii… prea multă libertate! a spus ea cu voce tare.
M-am simțit atacată în tot ceea ce făceam ca mamă și soție. Am simțit furia crescând în mine, dar am încercat să mă abțin. Nu voiam scandal.
— Fiecare familie are regulile ei, Lidia. Încercăm să facem tot ce putem mai bine pentru copii. Și Vlad e adult acum…
— Adult? Poate în acte! În rest, tot copilul meu rămâne! Și dacă nu ai grijă de el cum trebuie, cine să aibă? a răspuns ea tăios.
Mi-au dat lacrimile. Nu pentru că avea dreptate, ci pentru că mă durea nedreptatea. M-am gândit la toate dățile când am încercat să-i fac pe plac: i-am gătit mâncărurile preferate, am mers cu ea la piață, am ascultat poveștile despre tinerețea ei. Dar nimic nu părea suficient.
În acea zi, însă, ceva s-a rupt în mine. Am simțit că nu mai pot continua așa. Am lăsat farfuria din mână și m-am întors spre ea:
— Lidia, te rog să mă asculți o clipă. Știu că vrei binele lui Vlad și al copiilor. Dar și eu vreau același lucru. Poate nu fac totul ca tine, dar îi iubesc din tot sufletul. Și mi-ar plăcea să simt că mă susții, nu că mă judeci mereu.
Ea s-a oprit din mișcările nervoase și m-a privit pentru prima dată cu adevărat. Am văzut o umbră de regret în ochii ei, dar și încăpățânarea care o caracteriza.
— Mara… Eu doar… Nu vreau să văd familia asta destrămându-se cum s-a destrămat a mea. Tatăl lui Vlad ne-a părăsit când el avea zece ani. De atunci am tras singură pentru el. Poate că uneori exagerez… dar nu știu altfel.
Am simțit un nod în gât. Nu știam povestea asta în detaliu. Vlad nu vorbea niciodată despre tatăl lui.
— Îmi pare rău că ai trecut prin asta… Dar nu suntem dușmani. Putem fi o echipă dacă ne ascultăm una pe cealaltă.
A tăcut câteva secunde lungi. Apoi a oftat adânc și s-a așezat la masă.
— Poate ai dreptate… Poate ar trebui să încerc să fiu mai puțin critică. Dar mi-e greu să schimb tot ce am fost atâția ani.
Am zâmbit timid:
— Nu trebuie să te schimbi peste noapte. Dar putem începe cu pași mici. De exemplu… data viitoare când vrei să vii la noi, poate mă anunți înainte?
A râs scurt:
— Bine… O să încerc.
În acea după-amiază ploioasă am vorbit ore întregi despre trecutul ei, despre temerile mele ca mamă și soție, despre greșelile fiecăreia dintre noi. Am plâns amândouă și ne-am îmbrățișat la final. Nu s-au rezolvat toate peste noapte, dar am simțit că s-a deschis o ușă spre iertare și înțelegere.
Când Vlad a ajuns acasă și ne-a găsit râzând împreună la bucătărie, a rămas uimit. Pentru prima dată după mulți ani, am simțit că familia noastră are o șansă reală la liniște.
Mă întreb uneori: cât de mult ne lăsăm purtați de răni vechi și cât de greu e să iertăm? Oare câte familii se destramă din cauza orgoliilor și neînțelegerilor nespuse? Poate că iertarea începe cu un simplu „te rog să mă asculți”. Ce credeți voi?