Când iertarea nu mai ajunge: Povestea unei familii sfâșiate de trădare
— Nu pot să cred că ai făcut asta, Radu! Ți-am dat totul, iar tu… tu ai distrus totul!
Vocea mea răsuna în bucătăria mică, printre farfuriile nespălate și mirosul de cafea rece. Era o seară de noiembrie, friguroasă și umedă, iar în mine clocotea o furtună pe care niciun anotimp nu ar fi putut-o potoli. Radu stătea în fața mea, cu ochii în pământ, incapabil să mă privească.
— Irina, te rog… Nu am vrut să se întâmple așa. A fost o greșeală, o prostie…
— O prostie? O greșeală? Cum să numești așa ceva? Ai un copil cu altă femeie!
Am simțit cum îmi tremură mâinile și am strâns marginea mesei cu putere. În mintea mea se derulau toate serile în care el întârzia acasă, toate mesajele la care nu răspundea, toate minciunile mici care acum căpătau sens.
Nu știu când am început să plâng. Poate când mi-a spus că trebuie să vorbim serios, poate când am văzut privirea lui vinovată sau poate când am realizat că viața noastră nu va mai fi niciodată la fel.
— Ce vrei să fac acum? Să mă prefac că nu s-a întâmplat nimic? Să-l primesc pe copilul tău în casa noastră?
Radu a ridicat privirea spre mine, cu ochii umezi:
— Nu vreau să te pierd, Irina. Vreau să rămânem împreună. Copilul nu are nicio vină…
Acele cuvinte m-au lovit ca un pumn în stomac. Copilul nu are nicio vină. Știam asta, dar nu puteam să nu simt că fiecare zâmbet al lui Radu către acel copil va fi o rană nouă pentru mine.
Au trecut luni de atunci. Am încercat să iert. Am mers la terapie de cuplu, am vorbit ore întregi despre sentimentele noastre, despre viitorul nostru. Mama mi-a spus să fiu puternică, să nu las o greșeală să distrugă tot ce am construit împreună. Tata însă nici nu voia să-l mai vadă pe Radu la față.
— Fata tatii, nu meriți așa ceva! Dacă-l ierți acum, o să creadă că poate face orice!
Dar eu nu voiam să renunț la viața mea, la familia mea. Îl iubeam pe Radu, chiar dacă îl uram pentru ce a făcut. Mă simțeam prinsă între două lumi: una în care eram soția fericită și alta în care eram femeia trădată.
Apoi a venit ziua în care am văzut copilul pentru prima dată. O fetiță cu ochii mari și părul cârlionțat, care semăna izbitor cu Radu. Mama ei, Alina, a venit la noi acasă ca să discutăm despre pensia alimentară și programul de vizită.
— Irina, îmi pare rău pentru tot ce s-a întâmplat… Nu am vrut să stric familia nimănui…
Am simțit cum mi se strânge inima. Nici ea nu părea fericită. Era doar o femeie singură cu un copil mic și multe griji.
După ce au plecat, l-am găsit pe Radu plângând în dormitor.
— Nu pot să cred că am ajuns aici… Am distrus totul…
M-am așezat lângă el și l-am luat de mână. Pentru prima dată după mult timp, am simțit că suntem doi oameni răniți care încearcă să supraviețuiască împreună.
Dar rana era acolo. În fiecare zi când Radu pleca să-și vadă copilul, mă simțeam trădată din nou. În fiecare noapte când adormeam lângă el, mă întrebam dacă mai sunt suficient de bună pentru el sau dacă va căuta din nou alinare în altă parte.
Prietenii noștri au început să se îndepărteze. Unii mă compătimeau, alții îl judecau pe Radu fără milă. La serviciu încercam să mă prefac că totul e bine, dar colegii șușoteau pe la colțuri.
— Ai auzit ce a pățit Irina? Săraca… Eu n-aș putea să iert așa ceva!
Uneori mă întrebam dacă nu cumva ar fi fost mai ușor să plec. Să-mi iau viața de la capăt undeva unde nimeni nu știe povestea mea. Dar apoi mă uitam la Radu și vedeam cât suferă și el.
Într-o seară, după ce fetița venise pentru prima dată la noi acasă, am stat cu ea pe covor și i-am citit o poveste. M-a privit cu ochii ei mari și m-a întrebat:
— Tu ești mama lui tati?
Am zâmbit trist:
— Nu sunt mama lui tati, sunt Irina.
În acel moment am realizat cât de complicată devenise viața mea. Nu eram nici mamă vitregă, nici mamă adevărată, nici doar soție. Eram undeva între toate aceste roluri și niciunul nu mi se potrivea cu adevărat.
Au trecut doi ani de atunci. Încercăm încă să fim o familie, dar uneori simt că totul stă pe un fir subțire care se poate rupe oricând. Iertarea nu a fost niciodată completă. Poate nici nu va fi vreodată.
M-am întrebat adesea: oare merită să lupți pentru ceva ce s-a frânt atât de tare? Poate dragostea să repare ceea ce trădarea a distrus? Sau unele răni sunt menite să rămână deschise pentru totdeauna?
Voi ce ați face dacă ați fi în locul meu? Credeți că iertarea poate vindeca orice?