În Umbra Datoriilor: Cum Am Regăsit Speranța și Credința Când Totul Părea Pierdut
— Nu mai avem cu ce plăti rata la bancă, Maria! Ce vrei să fac? Să fur? Să mă duc să cerșesc?
Cuvintele lui Cătălin au căzut ca un trăsnet în bucătăria noastră mică, unde aburul cafelei se ridica leneș, parcă nepăsător la drama noastră. M-am uitat la el, cu ochii în lacrimi, strângând cana între palme ca pe o ancoră.
— Nu știu, Cătălin… Nu știu ce să mai facem. Am încercat totul…
Vocea mi s-a frânt. În ultimele luni, viața noastră se transformase într-o luptă continuă cu facturile, cu telefoanele de la recuperatori și cu privirile pline de reproș ale părinților mei. Eram la un pas să pierdem apartamentul pentru care muncisem zece ani.
Totul a început când fabrica unde lucram amândoi a dat faliment. Ne-au dat afară fără preaviz, fără compensații. Am încercat să găsim alte locuri de muncă, dar orașul nostru mic nu oferea prea multe opțiuni. Cătălin a prins ceva pe șantier, eu am făcut curățenie la o pensiune. Banii abia ne ajungeau de pâine și lapte.
Într-o seară, după ce copiii adormiseră, l-am găsit pe Cătălin stând pe întuneric în sufragerie.
— Maria, nu mai pot. Simt că mă sufoc. Parcă Dumnezeu ne-a uitat…
M-am așezat lângă el și l-am luat de mână.
— Poate că nu ne-a uitat… Poate vrea să învățăm ceva din asta. Hai să ne rugăm împreună.
El a oftat adânc, dar a dat din cap. În acea noapte am îngenuncheat amândoi lângă pat și am spus prima rugăciune sinceră din ultimii ani. Am plâns amândoi, cerând ajutor și lumină.
Zilele au trecut greu. Mama mă suna zilnic să mă întrebe dacă avem ce mânca, iar tata îmi repeta mereu:
— Ți-am spus eu să nu te bagi la credit!
Mă simțeam vinovată pentru fiecare decizie greșită pe care o luasem. Copiii simțeau tensiunea și nu mai râdeau ca înainte.
Într-o duminică, am mers la biserică după mult timp. Preotul a vorbit despre încercări și despre cum credința poate muta munții. M-am simțit de parcă predica era pentru mine. După slujbă, o bătrână pe care o cunoșteam din vedere s-a apropiat de mine.
— Draga mea, te văd tristă. Dacă ai nevoie de ceva, să știi că Dumnezeu nu te lasă niciodată singură.
Am izbucnit în plâns și i-am povestit totul. Ea mi-a spus să nu-mi pierd speranța și mi-a dat numărul unei femei care angaja oameni pentru croitorie la domiciliu.
A doua zi am sunat-o pe doamna Elena. M-a primit cu brațele deschise și mi-a dat de lucru imediat. Nu era mult, dar era un început. Cătălin a reușit să găsească un job mai stabil la o firmă de construcții din orașul vecin.
Încet-încet, lucrurile au început să se schimbe. Am reușit să plătim o parte din datorii și să punem ceva deoparte pentru copii. Relația cu Cătălin s-a îmbunătățit; nu mai eram doi străini care împărțeau aceeași povară, ci o echipă care lupta împreună.
Dar drumul nu a fost lipsit de obstacole. Într-o seară, Cătălin a venit acasă abătut.
— Maria, iar întârzie salariile… Nu știu cât mai rezist.
Am simțit cum mă cuprinde din nou disperarea, dar de data asta nu m-am lăsat doborâtă.
— Hai să ne rugăm iar. Dumnezeu ne-a ajutat până acum, nu ne va lăsa la greu.
Am continuat să ne rugăm în fiecare seară, iar liniștea pe care o simțeam după aceea era ca un pansament pentru suflet.
Au trecut doi ani de atunci. Nu suntem bogați, dar avem tot ce ne trebuie: sănătate, iubire și credință. Am învățat că banii vin și pleacă, dar familia și credința rămân.
Uneori mă întreb: dacă n-ar fi fost acea perioadă grea, am fi învățat vreodată să fim recunoscători pentru ceea ce avem? Oare câți dintre noi uităm să mulțumim pentru lucrurile simple până când le pierdem?
Voi ce ați face dacă ați ajunge la capătul puterilor? Ați avea curajul să vă puneți speranța în Dumnezeu sau ați renunța?