Între două lumi: Povestea mea despre iubire, familie și curajul de a începe din nou
— Irina, tu chiar crezi că poți să trăiești cu mama mea? a întrebat Radu într-o seară ploioasă, când stăteam amândoi pe canapeaua veche din garsoniera mea. Mâinile îi tremurau ușor, iar ochii îi căutau răspunsuri în ai mei. Am simțit un nod în gât, ca atunci când știi că urmează să spui ceva ce nu vrei să recunoști nici față de tine.
— Nu știu, Radu. Nu știu dacă pot. Dar știu că vreau să încerc pentru tine. Pentru noi.
Cincisprezece ani am trăit singură, după ce am ieșit dintr-o căsnicie care m-a lăsat fără vlagă și fără încredere în oameni. Fostul meu soț, Sorin, era genul acela de bărbat care știe să te facă să te simți mică, neimportantă. Am plecat într-o noapte de iarnă, cu o valiză și cu promisiunea că nu mă voi mai întoarce niciodată la viața aceea. Mi-am crescut singură fiica, pe Ana, și am muncit pe brânci ca să ne fie bine.
Când l-am cunoscut pe Radu la librăria unde lucram, am simțit pentru prima dată după mult timp că pot să respir din nou. Era blând, atent și avea răbdare cu toate nesiguranțele mele. Dar Radu venea la pachet cu o poveste complicată: mama lui, doamna Mariana, rămăsese văduvă de tânără și nu voia să audă de mutat la azil sau de viață singură. Pentru el, familia era totul.
— Irina, mama e încă tânără. Are doar cincizeci și cinci de ani. Dar e obișnuită să fie stâlpul casei. Nu știu dacă va accepta ușor schimbarea asta.
Am dat din cap, încercând să-mi ascund teama. În mintea mea se derulau deja scenarii: certuri pentru cine gătește, discuții despre cum se crește un copil, priviri dezaprobatoare când veneam târziu de la serviciu.
Prima întâlnire cu doamna Mariana a fost ca un examen pe care nu eram sigură că vreau să-l trec. M-a privit lung peste ochelarii ei cu ramă groasă și mi-a spus direct:
— Să știi că eu nu sunt genul care să stea la televizor toată ziua. Îmi place ordinea și disciplina. Nu suport gălăgia sau haosul.
Am zâmbit timid:
— Nici eu nu sunt mare fan haosului…
A râs scurt, dar am simțit că nu era o glumă între noi, ci mai degrabă o delimitare a teritoriului.
Primele luni au fost un chin. Ana se simțea stingheră în noua casă, iar eu mă simțeam ca o musafiră în propria viață. Doamna Mariana avea obiceiuri stricte: cafeaua la ora șapte fix, masa la prânz cu toată lumea prezentă, televizorul dat încet după ora opt seara. Orice abatere era sancționată cu tăcere sau cu replici tăioase.
Într-o seară, după ce Ana a venit plângând în cameră pentru că „bunica” îi spusese să nu mai lase pantofii pe hol, am simțit cum mă sufoc. Am intrat în bucătărie și am izbucnit:
— Doamnă Mariana, vă rog… E greu pentru noi toți. Poate ar trebui să încercăm să ne cunoaștem mai bine înainte să stabilim reguli atât de stricte.
M-a privit lung și pentru prima dată am văzut o urmă de vulnerabilitate în ochii ei.
— Știi ce e greu? Să-ți vezi copilul plecând și să rămâi singură într-o casă mare. Să nu mai ai pentru cine găti sau cui să-i spui „noapte bună”.
Atunci am înțeles: nu era vorba doar despre reguli sau disciplină. Era vorba despre frică. Frica de a fi uitată, de a nu mai conta pentru nimeni.
Din seara aceea am început să vorbim mai mult. Am gătit împreună sarmale într-o duminică ploioasă și am râs când am ars cozonacul. Ana a început să-i spună „bunica” fără teamă, iar Radu părea mai liniștit ca niciodată.
Au fost momente grele — certuri pentru lucruri mărunte, zile în care mi-aș fi dorit să fug departe — dar încet-încet am învățat să ne respectăm spațiul și nevoile. Am făcut compromisuri: uneori cafeaua se bea la șapte jumate, alteori masa de prânz era doar pentru cine putea ajunge acasă la timp.
Într-o seară de vară, stând toți trei pe balcon, doamna Mariana mi-a spus:
— Irina, nu credeam că voi mai avea vreodată o familie adevărată. Îți mulțumesc că ai avut răbdare cu mine.
Am simțit lacrimi în ochi și i-am strâns mâna. Poate că fericirea nu arată mereu așa cum ne-o imaginăm noi. Poate că vine sub forma unor compromisuri mici și a unor inimi care aleg să se deschidă din nou.
Acum mă întreb: câți dintre noi avem curajul să ne deschidem sufletul după ce am fost răniți? Câți suntem dispuși să facem loc altora în viața noastră, chiar dacă asta înseamnă să renunțăm la confortul singurătății? Voi ce ați fi făcut în locul meu?