Când fiul meu a ales să iubească altfel: Povestea unei familii care s-a regăsit
— Nu pot să cred că Vlad face asta! Am șoptit printre dinți, privind pe fereastra bucătăriei, în timp ce soțul meu, Doru, își turna cafeaua cu mișcări mecanice. Era o dimineață de aprilie, iar vestea pe care tocmai o primisem de la fiul nostru ne zguduise amândurora liniștea pe care o credeam de neclintit.
— E alegerea lui, Maria, mi-a răspuns Doru, dar vocea îi tremura. Nu era convins nici el. — Dacă o iubește, ce putem face?
Am oftat adânc. Vlad era singurul nostru copil, iar noi ne-am străduit mereu să-i oferim tot ce am avut mai bun. L-am crescut cu grijă, cu reguli și cu dragoste, visând la ziua când va avea propria lui familie. Dar niciodată nu mi-am imaginat că va veni acasă cu o femeie care avea deja un copil dintr-o altă relație.
Prima întâlnire cu Irina și fetița ei, Ana, a fost un amestec de stângăcie și politețe forțată. Irina era frumoasă, dar ochii îi trădau oboseala și grijile. Ana, cu codițele ei blonde și ochii mari, se ascundea după fusta mamei sale și nu scotea niciun sunet. Vlad încerca să destindă atmosfera, dar eu nu puteam să-mi ascund reținerea.
— Mamă, Irina gătește o ciorbă de burtă extraordinară! a spus Vlad încercând să spargă gheața.
— Sunt sigură că da, am răspuns sec, fără să-mi ridic privirea din farfurie.
După ce au plecat, Doru a încercat să mă liniștească:
— Maria, nu putem controla viața lui Vlad. Dacă îl iubim, trebuie să-l susținem.
— Dar dacă fata asta îl rănește? Dacă nu e pregătit să fie tată pentru un copil care nu e al lui?
— Poate tocmai asta îl va face mai bun, mi-a spus Doru cu blândețe.
Lunile au trecut și Vlad a rămas ferm pe poziție. S-au mutat împreună într-un apartament mic din cartierul nostru. Îi vizitam rar la început, mereu găseam scuze: ba eram obosită, ba aveam treabă în grădină. În realitate, mă temeam de necunoscut.
Într-o zi de toamnă, Vlad m-a sunat disperat:
— Mamă, poți veni? Ana are febră mare și Irina e la serviciu. Nu știu ce să fac!
Am simțit cum mi se strânge inima. Am lăsat totul baltă și am fugit la ei. Ana zăcea pe canapea, obrajii îi ardeau de febră. M-am aplecat lângă ea și i-am pus o compresă rece pe frunte. Pentru prima dată, am simțit că nu contează cine e mama ei sau cine e tatăl ei biologic — era un copil bolnav care avea nevoie de mine.
— Mulțumesc, mamă… a șoptit Vlad cu ochii în lacrimi.
În acea seară am rămas la ei până târziu. Am povestit cu Irina despre temerile mele, despre cât de greu mi-a fost să accept situația. Ea m-a privit în ochi și mi-a spus:
— Știu că nu e ușor pentru dumneavoastră. Nici pentru mine nu a fost ușor să intru într-o familie nouă. Dar vă rog să-mi dați o șansă.
Am simțit pentru prima dată că zidurile dintre noi încep să se crape.
Au urmat luni în care am încercat să mă apropii de Ana. La început era timidă, dar încet-încet a început să-mi zâmbească. Am făcut împreună prăjituri, am desenat fluturi pe asfalt și i-am citit povești înainte de culcare când Irina lucra până târziu. Într-o seară m-a strigat „bunica”, iar inima mi s-a umplut de o bucurie pe care nu o mai simțisem de ani buni.
Totuși, nu totul era roz. Vecinii au început să bârfească:
— Ai auzit? Fata lui Vlad nu e a lui! Ce rușine…
Am simțit furie și rușine în același timp. M-am certat cu Doru:
— Oamenii vorbesc! Ne fac de râs!
— Să vorbească! Noi știm cine suntem și ce fel de familie avem! mi-a spus el hotărât.
Într-o zi, la piață, m-am întâlnit cu doamna Stanciu:
— Maria dragă, cum e să fii bunică vitregă?
Am zâmbit amar:
— E la fel ca orice alt fel de bunică: iubești un copil fără să conteze sângele.
Cu timpul, am început să nu mai ascult gura lumii. Am văzut cât de mult o iubește Vlad pe Ana și cât de fericit este alături de Irina. Am început să-i chemăm mai des la noi la masă, să mergem împreună la munte sau la mare. Ana a devenit sufletul casei noastre.
În Ajunul Crăciunului, când toți eram adunați în jurul bradului, Ana s-a apropiat de mine și mi-a întins un desen: „Te iubesc, bunico!”
Am izbucnit în lacrimi și am simțit că toate temerile mele s-au risipit. Familia nu înseamnă doar legături de sânge — înseamnă iubire, acceptare și curajul de a trece peste prejudecățile lumii.
Acum mă întreb: câți dintre noi ne lăsăm conduși de frică și prejudecată? Oare câte familii ar putea fi mai fericite dacă am avea curajul să iubim fără condiții?