Din Viața Reală: „Toți Credeau Că Sunt Bona, Nu Mama”
Era o dimineață luminoasă de luni când am decis să o duc pe fiica mea, Ana, la noua ei școală pentru înscriere. Ne mutasem recent într-un cartier nou din București și eram entuziasmată să înceapă un nou capitol. Ca mamă de 45 de ani, știam că aș putea părea puțin mai în vârstă decât alte mame, dar nu m-am gândit că va fi o problemă.
Am intrat în biroul școlii, ținând-o de mână pe Ana. Ea strângea în brațe iepurașul ei de pluș preferat, uitându-se curioasă în jur. Recepționera, o tânără de vreo douăzeci de ani, ne-a întâmpinat cu un zâmbet politicos.
„Bună dimineața! Cu ce vă pot ajuta astăzi?” a întrebat ea.
„Suntem aici să o înscriem pe fiica mea, Ana,” am răspuns, zâmbind înapoi.
Zâmbetul recepționerei s-a estompat pentru un moment în timp ce se uita între mine și Ana. Apoi mi-a înmânat un teanc de formulare.
„Acestea sunt formularele de înscriere. Dar avem nevoie ca mama să le completeze,” a spus ea, cu un ton ușor ezitant.
Am rămas surprinsă. „Eu sunt mama ei,” am spus, încercând să-mi păstrez vocea calmă.
Ochii recepționerei s-au mărit de surpriză. „Oh, îmi pare rău! Am crezut că sunteți bona,” a bâiguit ea.
Am forțat un zâmbet și am luat formularele. „E în regulă,” am spus, deși nu era. Cuvintele m-au rănit mai mult decât aș fi vrut să recunosc.
În timp ce completam formularele, nu puteam să nu simt un val de tristețe care mă cuprindea. Nu era prima dată când cineva mă confundase cu bona Anei. Se întâmplase în parc, la magazinul alimentar și chiar la școala ei anterioară. De fiecare dată, îmi eroda încrederea și mă făcea să mă îndoiesc de mine însămi.
Am terminat de completat formularele și le-am înmânat recepționerei. Ea și-a cerut scuze din nou, dar răul fusese deja făcut. Ana și cu mine am părăsit biroul și ne-am îndreptat spre noua ei clasă. Învățătoarea ei, doamna Popescu, ne-a întâmpinat călduros și i-a arătat Anei împrejurimile.
Când am părăsit școala, Ana s-a uitat la mine cu ochii ei mari și albaștri. „Mami, de ce a crezut doamna aceea că ești bona mea?” a întrebat ea inocent.
Am tras adânc aer în piept și m-am aplecat la nivelul ei. „Uneori oamenii fac greșeli pentru că nu ne cunosc foarte bine,” i-am explicat blând. „Dar nu contează ce cred ei. Ce contează este că noi știm că suntem familie.”
Ana a dat din cap și m-a îmbrățișat strâns. Brațele ei mici în jurul gâtului meu erau un memento reconfortant al legăturii noastre.
În următoarele săptămâni, am încercat să trec peste incidentul de la școală. Dar a rămas în mintea mea, afectând interacțiunile mele cu alți părinți și profesori. M-am trezit evitând evenimentele școlare și întâlnirile de joacă, temându-mă să nu fiu judecată sau neînțeleasă.
Într-o după-amiază, când o luam pe Ana de la școală, o altă mamă s-a apropiat de mine. S-a prezentat ca fiind Maria și ne-a invitat la o întâlnire de joacă cu fiica ei. Am ezitat, dar am acceptat, sperând că va fi o ocazie să ne facem prieteni noi.
Întâlnirea a început bine, copiii jucându-se fericiți în curtea din spate a Mariei. Dar pe măsură ce discutam la o cafea, Maria a adus vorba despre vârstă.
„Trebuie să fii bunica Anei,” a spus ea lejer. „E atât de frumos că ești implicată în viața ei.”
Am simțit cum inima mi se scufundă. „De fapt, sunt mama ei,” am corectat-o.
Ochii Mariei s-au mărit de surpriză. „Oh, îmi pare rău! Am presupus doar…”
Am forțat un alt zâmbet și am schimbat subiectul, dar în interior mă simțeam învinsă. Oricât de mult m-aș fi străduit, părea că oamenii mă vor vedea mereu ca pe altceva decât mama Anei.
Când am plecat de la Maria acasă în acea zi, mi-am dat seama că acesta era ceva de care poate nu voi scăpa niciodată complet. Presupunerile și judecățile altora vor fi mereu acolo, aruncând o umbră asupra relației mele cu fiica mea.
Dar în ciuda tristeții și frustrării, știam un lucru sigur: eu și Ana ne aveam una pe cealaltă. Și asta era suficient.