Întoarcerea Umbrelor: Povestea lui Vlad și Tatăl Său
— Vlad, deschide! E urgent!
Vocea aceea răgușită, pe care nu o mai auzisem de când eram copil, mi-a străpuns liniștea apartamentului. Am rămas nemișcat, cu mâna pe clanță, inima bătându-mi nebunește. Nu putea fi el. Nu după atâția ani. Dar acolo, pe vizor, chipul brăzdat de riduri și ochii aceia gri pe care îi moștenisem nu lăsau loc de îndoială: tatăl meu, Ion, cel care mă părăsise când aveam doar opt ani, era în fața ușii mele.
— Ce vrei? am întrebat printre dinți, fără să deschid.
— Să vorbim. Te rog, Vlad. Măcar atât.
Am deschis ușa cu o furie mocnită. În prag stătea un bărbat îmbătrânit, cu hainele ponosite și privirea pierdută. Pentru o clipă, am simțit milă. Dar apoi m-a izbit amintirea serilor în care îl așteptam să vină acasă, a lacrimilor mamei și a promisiunilor nerespectate.
— Ai venit prea târziu, i-am spus rece. Ce rost are acum?
A intrat timid, privind în jur ca un străin. S-a așezat pe marginea canapelei, tremurând ușor.
— Vlad… știu că nu merit să fiu aici. Dar nu mai am pe nimeni. Am greșit mult. Am nevoie să mă ierți.
Cuvintele lui au căzut greu între noi. Am simțit cum furia și dorul se luptă în mine. Am vrut să-l alung, dar ceva m-a ținut pe loc.
— De ce ai plecat? De ce nu te-ai întors niciodată?
A oftat adânc.
— Am fost laș. M-am speriat de responsabilități, de sărăcie… Am crezut că dacă plec, vă va fi mai bine fără mine. Dar am greșit. Am pierdut totul: pe tine, pe mama ta…
Am simțit cum mi se umezeau ochii. Îmi aminteam perfect serile în care mama încerca să-mi explice absența lui, cum mă mințea că „tata lucrează mult”. Adevărul era că ne abandonase pentru o altă femeie și pentru promisiunea unei vieți mai ușoare la Pitești. Niciodată nu ne-a scris, niciodată nu a întrebat de mine.
— Știi cât am urât săptămânile în care toți copiii aveau tații la serbări și eu eram singur? Știi cât am muncit să ajung cineva doar ca să demonstrez că pot fără tine?
A lăsat capul în jos.
— Știu… Și nu pot schimba nimic din ce a fost. Dar vreau să încerc să repar măcar puțin.
Am izbucnit:
— Să repari? Cum? Să-mi dai înapoi copilăria? Să-mi ștergi rușinea din ochii colegilor? Sau poate vrei să-ți dau bani acum?
A ridicat privirea și am văzut lacrimi adevărate.
— Nu vreau nimic de la tine. Doar să mă ierți. Sunt bolnav, Vlad… Nu mai am mult.
Cuvintele lui au căzut ca un trăsnet. Pentru o clipă, totul s-a oprit în jurul meu. M-am simțit mic, vulnerabil, copilul care încă își dorea ca tata să-l ia în brațe.
— Ce ai?
— Cancer la plămâni… Doctorii spun că mai am câteva luni.
Am simțit cum zidurile pe care le construisem în jurul inimii mele se fisurează. M-am așezat lângă el fără să spun nimic. Liniștea era apăsătoare.
În zilele următoare, Ion a rămas la mine. Mama nu mai era de mult printre noi; murise singură și tristă acum cinci ani. Eu eram singurul lui copil. Îl priveam cum se chinuie cu tusea seacă și cum încearcă stângaci să repare ceva ce nu mai putea fi reparat.
Într-o seară, după ce l-am ajutat să se întindă pe canapea, mi-a spus:
— Vlad… știu că nu pot cere iertare pentru tot ce ți-am făcut. Dar dacă ai putea găsi în tine puterea asta… poate vei fi mai împăcat cu tine însuți.
Am stat mult timp pe gânduri după acea discuție. M-am întrebat dacă iertarea e pentru el sau pentru mine. Dacă pot lăsa trecutul să mă definească sau dacă pot merge mai departe fără povara urii.
Într-o zi, la spital, când Ion era deja prea slăbit ca să vorbească, i-am luat mâna în a mea.
— Tata… te iert. Nu pentru tine, ci pentru mine. Ca să pot trăi fără umbra asta mereu deasupra mea.
A zâmbit slab și a închis ochii pentru ultima dată cu liniște pe chip.
Acum, după luni de la moartea lui, încă mă lupt cu întrebările: Oare iertarea vindecă cu adevărat? Sau rănile copilăriei rămân mereu acolo, ascunse sub piele? Voi reuși vreodată să fiu liber cu adevărat?