Umbra tăcerii dintre noi: Povestea unei mame și a fiicei ei pierdute
— Ioana, te rog, nu pleca așa! Am strigat după ea, dar ușa s-a trântit cu un zgomot sec, ca o palmă peste sufletul meu. Era seară târziu, iar lumina slabă din hol abia mai desena umbrele pe pereți. Am rămas cu mâna întinsă în gol, cu inima bătând nebunește și cu un nod în gât care nu mă lăsa să respir.
A trecut un an de atunci. Un an în care fiecare zi a început cu speranța că poate azi va suna telefonul, că poate azi va răspunde la mesajul meu, că poate azi va apărea la ușă, cu ochii ei mari și calzi, spunând „Mamă, mi-a fost dor de tine”. Dar nu s-a întâmplat nimic din toate astea. Ioana a dispărut din viața mea ca și cum n-aș fi existat niciodată.
Nu știu ce am făcut greșit. Poate am fost prea protectoare. Poate am pus prea multă presiune pe ea să termine facultatea de medicină, să fie „cineva”, să nu repete greșelile mele. Poate am uitat să o ascult cu adevărat, să-i dau spațiu să fie ea însăși. Dar cum să nu vreau tot ce e mai bun pentru copilul meu? Cum să nu mă tem că lumea asta o va răni dacă nu e pregătită?
Soțul meu, Sorin, nu vorbește prea mult despre asta. În primele luni încerca să mă liniștească:
— O să-i treacă, Maria. E vârsta la care toți copiii cred că știu mai bine. Las-o să-și trăiască viața.
Dar eu îl vedeam noaptea cum se uită la pozele cu noi trei din excursia la Sinaia, cum oftează când crede că nu-l aud. Și el suferă, dar nu știe cum să arate asta.
Prietenii mei au început să mă evite. La început mă întrebau ce face Ioana, apoi au văzut că mă doare și au schimbat subiectul. Acum ne vedem rar și vorbim despre vreme sau despre prețurile la piață. Nimeni nu vrea să audă despre o mamă care și-a pierdut copilul fără să știe de ce.
Într-o seară, am găsit curajul să-i scriu un mesaj lung. I-am spus cât de mult o iubesc, că-mi pare rău dacă am rănit-o cu ceva, că mi-e dor de ea. Am apăsat „trimite” cu inima strânsă și am stat toată noaptea cu telefonul în mână. Nu mi-a răspuns niciodată.
Uneori intru pe Facebook-ul ei, văd poze cu ea la mare cu prietenii, râzând, trăind viața pe care mi-am dorit-o pentru ea. Mă bucur că e bine, dar mă doare că nu sunt acolo lângă ea. Mă întreb dacă îi lipsesc măcar puțin.
Într-o duminică, sora mea, Elena, a venit la mine cu o prăjitură și cu vorba ei directă:
— Maria, trebuie să accepți că Ioana are nevoie de timp. Poate ai greșit undeva, dar nu ești singura mamă imperfectă din lume. Nu te mai pedepsi atât!
Am izbucnit în plâns.
— Dar dacă nu se mai întoarce niciodată? Dacă am pierdut-o pentru totdeauna?
Elena m-a luat în brațe și mi-a șoptit:
— Nu există „pentru totdeauna” între mamă și copil. Trebuie doar să ai răbdare.
Dar răbdarea doare. Fiecare zi fără ea e ca o rană care nu se vindecă.
Într-o zi, am găsit într-un sertar o scrisoare veche de la Ioana, din clasa a opta:
„Mamă, tu ești cea mai bună prietenă a mea. Îți spun tot pentru că știu că mă iubești oricum.”
Am plâns ore întregi ținând scrisoarea la piept. Unde s-a rupt firul dintre noi? Când am încetat să mai fim prietene?
Am început să merg la biserică mai des. M-am rugat pentru ea, pentru mine, pentru iertare și împăcare. Preotul mi-a spus:
— Uneori dragostea trebuie lăsată liberă ca să se întoarcă acasă.
Dar cum să lași liber ceea ce iubești cel mai mult?
Într-o zi ploioasă de toamnă, am primit un mesaj scurt: „Sunt bine.” Atât. Fără „mamă”, fără alte explicații. Am citit mesajul de zeci de ori, încercând să ghicesc printre rânduri dacă e un început sau doar o consolare.
Seara aceea am petrecut-o uitându-mă la pozele vechi: Ioana la serbarea de la grădiniță, Ioana în prima zi de școală, Ioana la balul de absolvire. Atâtea momente în care eram împreună și credeam că nimic nu ne poate despărți.
Acum casa e goală și tăcerea apasă ca o povară pe umeri. Mă gândesc mereu: dacă aș fi fost altfel? Mai blândă? Mai puțin critică? Dacă i-aș fi spus mai des cât de mândră sunt de ea?
Poate într-o zi va veni acasă și vom putea vorbi deschis despre tot ce ne-a durut. Poate vom reînvăța să fim mamă și fiică.
Până atunci rămân cu întrebarea care mă macină în fiecare seară: oare dragostea unei mame poate vindeca tăcerea dintre noi? Sau unele răni rămân pentru totdeauna?
Voi ce ați face în locul meu? Ați continua să sperați sau ați încerca să mergeți mai departe?