Între ceaiuri și regrete: Povestea unei împăcări imposibile
— Irina, vino, te rog, nu mai sta în ușă ca o străină! vocea doamnei Margareta răsună în holul răcoros, cu ecou de amintiri. Mirosea a ceai de tei și a prăjituri cu nucă, exact ca în vremurile când eram încă nora ei și veneam cu Mihai, soțul meu, la masa de duminică. Dar azi eram singură. Și totul părea straniu, ca o piesă de teatru în care nu mai știam dacă am vreun rol.
Am pășit încet, cu inima bătându-mi nebunește. Nu ne mai văzuserăm de aproape un an, de când Mihai plecase definitiv, lăsându-mă cu un copil mic și o mie de întrebări fără răspuns. Margareta mă privi lung, cu ochii ei albaștri, umeziți de vârstă și poate de regrete.
— Să știi că mi-a fost dor de tine, Irina. Știu că nu am fost cea mai bună soacră…
Am zâmbit forțat. Cuvintele ei mă loveau ca niște pietre mici, reci. Îmi aminteam perfect serile în care îmi spunea că nu sunt destul de bună pentru fiul ei, că nu gătesc ca ea, că nu știu să țin casa. Dar azi părea alt om.
— Ce s-a schimbat? am întrebat fără să mă pot abține.
A oftat adânc și a început să toarne ceaiul în ceștile vechi, cu margini aurii.
— Am fost la biserică… mult în ultima vreme. Și m-am gândit la toate greșelile mele. La cum te-am judecat. La cum l-am crescut pe Mihai…
M-am uitat la mâinile ei tremurânde. M-am întrebat dacă era sinceră sau doar singură. Poate ambele.
— Știi… Mihai nu mi-a mai dat niciun semn de luni bune. Nu știu unde e. Nu știu dacă e bine. Dar tu… tu ai rămas aici. Și nepotul meu la fel.
Am simțit un nod în gât. Nu voiam să plâng. Nu voiam să-i spun cât de greu mi-a fost să mă descurc singură, să plătesc facturi, să-l cresc pe Vlad fără tată, să răspund la întrebările lui despre „de ce tata nu mai vine acasă”.
— Irina, te-am chemat pentru că vreau să-ți spun ceva ce n-am avut curajul niciodată…
A tăcut o clipă, apoi a continuat cu voce joasă:
— Când Mihai era mic… tatăl lui ne-a părăsit pentru altă femeie. Am jurat că nu voi lăsa niciodată ca băiatul meu să facă aceleași greșeli. Dar poate tocmai presiunea mea l-a împins să fugă… Poate am greșit față de tine mai mult decât cred.
Am simțit cum mi se rupe ceva în suflet. O parte din mine voia să o ierte, alta voia să țipe că nu e corect să port eu povara greșelilor ei.
— Margareta… nu e vina ta că Mihai a plecat. Nici a mea. Poate pur și simplu nu eram făcuți să rămânem împreună.
A dat din cap încet și mi-a pus mâna peste a mea.
— Dar Vlad? El ce vină are? Poate ai dreptate… dar eu vreau să fiu parte din viața lui. Și din a ta, dacă mă lași.
Am tăcut lung. Îmi aminteam toate certurile noastre — despre bani, despre educația lui Vlad, despre cum „nu se face așa la noi în familie”. Dar acum vedeam o femeie bătrână, singură, care își recunoaște greșelile și cere iertare.
— Vlad are nevoie de bunica lui, am spus încet. Dar eu… eu încă nu pot uita tot ce a fost.
Ochii ei s-au umplut de lacrimi.
— Nici nu-ți cer asta. Doar să-mi dai o șansă să repar ce pot.
Am băut ceaiul în liniște. Priveam pe geam cum ploua mărunt peste grădina unde Vlad se juca odinioară cu Mihai. M-am întrebat dacă vreodată vom putea fi o familie „normală”, sau dacă rănile trecutului sunt prea adânci.
La plecare, Margareta m-a îmbrățișat strâns.
— Să vii cu Vlad oricând vrei. Casa asta e și a voastră.
Pe drum spre casă, m-am gândit la toate femeile care au trecut prin ce am trecut eu: judecate, părăsite, nevoite să-și reconstruiască viața din cioburi. Oare putem ierta cu adevărat? Sau doar învățăm să trăim cu durerea?
Poate că iertarea nu înseamnă uitare. Poate că uneori trebuie doar să deschidem ușa și să bem un ceai împreună, chiar dacă sufletul încă doare.
Oare voi putea vreodată să las trecutul în urmă? Sau rămânem mereu prizonierii propriilor regrete?