Între două lumi: Povestea unei nori care nu-și găsește locul
— Nu așa se face ciorba de perișoare, Irina! Ai pus prea multă sare, iar morcovii trebuiau dați pe răzătoarea mică, nu mare!
Vocea răsunătoare a lui tanti Viorica m-a străpuns ca un ac, chiar dacă încercam să-mi păstrez calmul. Era a treia oară în acea săptămână când încerca să mă corecteze, de parcă orice gest al meu era o greșeală pe care trebuia să o repare urgent. M-am uitat la ea peste umăr, cu lingura încă în mână, și am simțit cum mi se strânge stomacul.
— Așa făcea mama mea acasă, am răspuns încet, fără să ridic privirea.
— Păi vezi? De-aia nu iese bună! La noi în familie se face altfel!
Nu era doar despre ciorbă. Era despre orice: cum spăl vasele, cum aranjez masa, cum vorbesc cu soțul meu, Radu. De fiecare dată când încercam să mă apropii de ea, simțeam că mă lovește un zid invizibil. Radu încerca să mă liniștească: „Las-o, Irina, așa e ea, nu te lua după fiecare vorbă.” Dar nu era atât de simplu. Fiecare critică a ei mă făcea să mă simt tot mai străină în propria casă.
Când am venit prima dată la ei, după nuntă, am fost primită cu zâmbete și flori. Mama lui Radu m-a îmbrățișat cald, sora lui mi-a arătat camera unde urma să stăm. Dar tanti Viorica m-a privit lung și a spus doar: „Sper că știi să faci sarmale.” Am râs atunci, crezând că e o glumă. Dar am aflat repede că nu era.
Pe parcursul anilor, am încercat să-i câștig încrederea. I-am dus flori de ziua ei, am gătit împreună cozonaci de Paște, am ascultat poveștile ei despre război și foamete. Dar totul părea în zadar. Orice gest era analizat la microscop și găsit insuficient. Odată, la o masă de Crăciun, când am adus prăjitura preferată a lui Radu, tanti Viorica a spus tare: „Nu-i ca a mea, dar merge.” Toată lumea a râs, dar eu am simțit cum mi se taie respirația.
Cel mai greu mi-a fost când s-a născut fiul nostru, Vlad. Tanti Viorica a venit la maternitate cu un coș plin de haine vechi și mi-a spus: „Să nu-l ții prea mult în brațe, că-l răsfeți!” Am încercat să-i explic că vrem să-l creștem altfel, dar m-a privit cu dispreț: „Astea-s prostii moderne! Copiii se cresc cu reguli!”
Radu era prins la mijloc. Îl vedeam cum încearcă să împace pe toată lumea, dar uneori îmi reproșa că sunt prea sensibilă: „E bătrână, Irina. Nu mai schimbăm noi lumea acum.” Dar eu simțeam că nu mai pot respira în propria familie. Orice discuție despre educația lui Vlad sau despre cum împărțim timpul între familii se transforma într-o ceartă mocnită.
Într-o seară de vară, după o zi lungă la serviciu și încă o ceartă cu tanti Viorica pe tema diversificării alimentației lui Vlad, am izbucnit:
— De ce nu mă poate accepta? Ce fac atât de greșit?
Radu a tăcut mult timp înainte să răspundă:
— Poate că nici ea nu știe cum să se apropie de tine. Poate îi e teamă că-și pierde locul în familie.
Am stat mult pe gânduri după acea discuție. M-am întrebat dacă nu cumva și eu greșesc undeva. Poate că sunt prea încăpățânată sau prea dornică să demonstrez că pot fi „perfectă”. Dar orice încercare de apropiere era întâmpinată cu aceeași răceală.
Într-o zi, când Vlad avea febră mare și eram speriată, tanti Viorica a venit neanunțată la noi acasă. A intrat direct în camera copilului și a început să-mi spună ce ceaiuri să-i dau și cum să-l învelesc. Am simțit că explodez:
— E copilul meu! Știu ce am de făcut!
Ea s-a uitat la mine cu ochii umezi:
— Și eu am crescut copii… Știu cum e să-ți fie frică.
A fost pentru prima dată când am văzut-o vulnerabilă. Dar tot nu am reușit să trec peste zidul dintre noi.
Familia lui Radu a început să observe tensiunile. Mama lui m-a chemat într-o zi la cafea:
— Irina, știu că nu e ușor cu mama soacră… dar nici cu mama-mare nu-i simplu. E încăpățânată și ține la tradiții. Poate dacă ai lăsa-o să te ajute mai mult…
Dar eu nu voiam ajutorul ei dacă venea la pachet cu reproșuri.
Am început să evit mesele de familie sau vizitele la țară. Radu era tot mai trist și Vlad întreba mereu de „buni cea bătrână”. M-am simțit vinovată că stric armonia familiei doar pentru că nu pot accepta felul ei de a fi.
Într-o duminică ploioasă, când Vlad s-a îmbolnăvit din nou și Radu era plecat cu serviciul în alt oraș, tanti Viorica a venit din nou la noi. De data asta nu a spus nimic despre ceaiuri sau reguli. S-a așezat lângă mine pe canapea și mi-a pus mâna pe umăr:
— Știi… și eu m-am certat cu soacra mea toată viața. Niciodată n-am fost destul de bună pentru ea.
Am rămas fără cuvinte. Pentru prima dată am văzut-o ca pe o femeie care a suferit și ea din cauza acelorași conflicte.
Dar chiar și după acel moment de sinceritate, relația noastră nu s-a schimbat radical. Tensiunile au continuat, dar parcă nu mai erau atât de tăioase. Am început să accept că poate nu vom fi niciodată apropiate, dar putem conviețui fără războaie zilnice.
Acum mă întreb adesea: oare câte familii trăiesc aceeași poveste? Oare cât de mult trebuie să ne schimbăm pentru ceilalți? Sau e suficient doar să ne acceptăm diferențele?
Poate că nu voi reuși niciodată să fiu „nepoata perfectă” pentru tanti Viorica. Dar oare nu merit și eu puțină înțelegere? Ce credeți voi — cât trebuie să lupți pentru armonia într-o familie extinsă?